Bagaimana saya boleh memesan?
Anda boleh memesan dengan mudah menggunakan platform dalam talian kami. Apabila anda menemui produk yang anda perlukan, anda boleh menambahkannya ke troli, log masuk dan melalui proses pesanan. Selepas pesanan siap, anda akan menerima ringkasan pesanan ke e-mel anda. Ringkasan pesanan juga akan disimpan ke akaun anda.
Anda juga boleh membuat pesanan semula dengan mudah selepas itu dengan mengklik butang "susun semula" pada mana-mana pesanan anda yang dibuat sebelum ini. Selepas mengklik butang "pesanan semula" troli akan dibuka dan anda boleh menukar kuantiti atau produk. 

Kaedah pembayaran apa yang boleh saya gunakan?
Anda boleh menggunakan semua kad kredit utama.

Apakah yang perlu saya lakukan sekiranya bayaran tidak diterima?
Sila cuba lagi sebentar lagi. Jika pembayaran masih tidak diterima, sila sahkan baki akaun anda. 

Bagaimanakah saya boleh menukar alamat penghantaran?
Log masuk ke akaun anda dan pergi ke "akaun saya". Pada "akaun saya" anda boleh menukar semua maklumat hubungan anda.

Berapa caj penghantaran?
 Caj penghantaran adalah bergantung kepada keperluan penghantaran. Jika produk pada pesanan anda adalah disebabkan oleh keperluan khas (contohnya ais kering) bayaran tambahan akan ditambah kepada caj penghantaran. Anda boleh melihat bayaran penghantaran pada proses pembayaran sebelum pembayaran dibuat.

Bolehkah saya membatalkan pesanan saya?
Anda boleh membatalkan pesanan anda tanpa penalti! Anda mesti membatalkan pesanan anda sebelum ia dihantar.

Saya telah memasukkan alamat yang salah. Apa yang perlu saya buat sekarang?
Jika anda telah terlepas ejaan atau alamat yang salah diisi secara automatik, hanya balas e-mel pengesahan pesanan anda dan sahkan. Sebaik sahaja anda menyemak semula jika alamat yang diberikan salah, sila maklumkan kami melalui e-mel di admin@primelay.com.my. Jika alamat yang diberikan salah, kami boleh menukar alamat kepada yang betul dalam masa 24 jam. Tiada bayaran balik akan diberikan selepas 24 jam penyerahan yang salah.

Saya mempunyai soalan yang tidak dijawab, boleh tolong bantu?
betul-betul! Kami membantu dalam menjaga kebersihan rumah anda. Sila hantarkan e-mel kepada kami admin@primelay.com.my atau klik ikon Whatsapp dan kami akan dengan senang hati membantu anda dengan cara yang kami boleh.
Kami menerima sejumlah besar e-mel, Jika anda ingin mendapatkan respons segera sila lampirkan nombor pesanan anda dan atasi masalah dengan jelas, terima kasih.

Apakah mata wang transaksi produk?
Semua mata wang transaksi produk akan dilakukan dalam MYR

Berapa lama masa penghantaran biasanya diambil?
Penghantaran biasanya akan mengambil masa lebih kurang minimum 3 hari bekerja kepada 14 hari bekerja maksimum

Saya masih ragu-ragu!
Maaf kerana kami tidak dapat mengosongkan keraguan anda dalam halaman Soalan Lazim. Sila hantarkan e-mel kepada kami admin@primelay.com.my untuk kami jelaskan keraguan anda.